Ruang Media

30 Badan Korporat, Agensi Kerajaan Sokong Anugerah Kewartawanan (MWM 2021)

26 Oktober 2021

Previous slide
Next slide

KUALA LUMPUR: Sebanyak 30 badan korporat, agensi kerajaan tampil menghulurkan sumbangan tajaan berjumlah RM390,000 untuk menjayakan Malam Wartawan Malaysia (MWM) 2021 yang dijadualkan berlangsung pada 30 November ini.

Pengerusi Malaysian Press Institute (MPI), Datuk Dr Chamil Wariya berkata, pihaknya mengundang Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaacob, sebagai tetamu kehormat pada malam meraikan pengamal media tanah air itu.

Katanya, ia juga bermakna kerana Hadiah Kewartawanan Malaysia (HKM) genap berusia 40 tahun.

“Bergerak ke hadapan pasca pandemik COVID-19, setelah kita berada di fasa endemik, kita harap program mengiktiraf karya-karya kewartawanan yang cemerlang ini dapat kita kembalikan ke tempat asalnya pada tahun 2022.

“Penyertaan untuk Hadiah Kewartawanan Malaysia MPI-PETRONAS 2021 sudah pun dibuka dan kita berharap penyertaan tahun ini akan meningkat berbanding tahun 2020,” katanya pada majlis penyerahan tajaan yang diadakan di ibu negara hari ini.

Turut hadir, Ahli Lembaga Pemegang Amanah MPI, Datuk Mustapa Omar, Datuk Yong Soo Heong dan Dr Mohd Safar Hasim.

Beliau berkata, selain menerima sumbangan untuk menjayakan MWM 2021, majlis itu juga diadakan untuk menerima tajaan sebanyak RM300,000 yang akan diberi kepada pemenang HKM MPI PETRONAS 2020.

“Bagi tempoh tiga tahun mendatang, 18 kategori dipertandingkan dengan tiga pemenang emas, pemenang perak dan pemenang gangsa.

“Pemenang emas akan membawa pulang RM10,000, pemenang perak RM1,500 dan pemenang gangsa RM1,000, selain sijil dan trofi.

“Saya juga ingin memaklumkan bahawa untuk HKM 2020, 228 orang pengamal media di platform maya dan nyata mengambil bahagian. Berbanding dengan HKM 2019, terdapat penurunan sebanyak 26 peratus atau 80 penyertaan.

“Bagi HKM 2019, 308 wartawan mengambil bahagian. Sebelum itu, untuk HKM 2018, 267 orang mengambil bahagian,” katanya.

Beliau berkata, penurunan bilangan penyertaan adalah daripada tiga kategori iaitu Kewartawanan Foto Cemerlang, Foto Esei Cemerlang dan Infografik Terbaik.

Selain itu katanya, turut menyumbang kepada kemerosotan adalah bagi dua kategori yang tidak lagi dipertandingkan iaitu kewartawanan Antarabangsa Cemerlang, yang digabungkan dengan kategori Penulisan Rencana Cemerlang dan Kartun Editorial Terbaik yang ditiadakan kerana sambutan yang tidak memberangsangkan.

“Untuk meningkatkan penyertaan, langkah-langkah promosi yang giat akan diatur sebaik sahaja Malam Wartawan Malaysia 2021 selesai diadakan,” katanya.

www.bharian.com.my

  • line-element
    Ruang Media Lain

EXIM Bank Signs RM41m Deal With Evergreen Corp – The Malaysian Reserve

Mempercepatkan proses menggubal Akta Pendanaan Politik

Exporting And International Trade Made Simple – The Malaysian Reserve

Ikut kami

Laman web ini responsif mudah alih dan terbaik dilihat dalam Google Chrome dan Safari.

Maklumat Terkini

Kisah Kejayaan

Takaful & Insurans Kredit